×
×

Dbamy o Twoje dane!

Wiemy, że Twoje dane osobowe są dla Ciebie bardzo ważne, dlatego naszym priorytetem jest przetwarzanie ich ściśle z postanowieniami ustawowymi.
Wszystkie informacje na temat tego jakie dane gromadzimy oraz w jaki sposób je wykorzystujemy znajdziesz w zaktualizowanej Polityce Prywatności.

Perły

Zobacz naszą ofertę biżuterii z perłami. Jeśli szukasz czegoś odpowiedniego na podarunek dla bliskiej osoby, zajrzyj do kolczyków z perłami. Natomiast pierścionki z perłami będą idealne dla kobiet ceniących ponadczasowe piękno.

Powstawanie

Perły tworzone są dzięki drażnieniu tkanki perłopławów – małży morskich i słodkowodnych – przez ciało obce. Wówczas, powstają dookoła niego kolejne warstwy masy perłowej. Ile jest gatunków perłopławów, tyle jest odmian pereł – każdy wytwarza bowiem perły o specyficznej barwie, na którą wpływ mają też warunki środowiskowe (temperatura i skład wody, głębokość). Główny podział pereł, dzieli je na dwa typy: hodowlane oraz, rzadkie i niezwykle cenne, naturalne.

Wartość pereł

Na wartość perły składa się wiele czynników. Główne kryteria to masa i forma. Perły większe, o symetrycznym kształcie, kosztują więcej od pereł niedużych, nieregularnych. Istotna jest też grubość powłoki (perły hodowlane), jakość powierzchni oraz budowa. Równie ważne są też: barwa, odcień i połysk perły. Co ciekawe, w przypadku takich form jubilerskich jak naszyjnik, zbudowanych z szeregu pereł, na wartość wpływa precyzja z jaką dobrano perły.

Perły hodowlane

Najrzadsze, a tym samym najdroższe są perły naturalne. Dlatego też perła hodowlana, zwana też hodowaną, wykorzystywana jest w większości sklepów jubilerskich. Niezmiernie skomplikowaną i czasochłonną sztukę hodowli pereł, udoskonalili na przełomie XIX i XX wieku Japończycy, skąd pochodzą perły Akoya. Małże, w których rozwijają się później te perły, rozwijają się w idealnie dopasowanym środowisku przez dwa, trzy lata. Dopiero wówczas możliwe staje się zaszczepienie w nich zalążka przyszłej perły. Zaobserwowano, że najlepiej w tej roli sprawdza się kulisty fragment muszli małży słodkowodnej. Następnie, w trzytygodniowych odstępach, małże wyjmuje się z wody i oczyszcza. Do uformowania perły odpowiedniej grubości – dobre perły mają od 0,4 do 0,6 mm – potrzeba około dwudziestu miesięcy.

Morskie i słodkowodne

Perły można podzielić, ze względu na występowanie, na słodkowodne i morskie. Te drugie, można podzielić jeszcze, wydzielając miejsce ich występowania: perły tahitańskie – większe i droższe od innych, japońskie (zwane też Akoya) oraz perły Mórz Południowych, prosto z australijskich i polinezyjskich wybrzeży. Odmiany słodkowodne hoduje się w akwenach, spełniających ściśle określone warunki, dla każdego rodzaju małż. Perły takie, pochodzą najczęściej z chińskich, rosyjskich, mongolskich, kanadyjskich oraz amerykańskich rzek i jezior. Perły wytwarzane są w specjalnych odmianach małż, co sprawia, że perły różnią się między sobą wartością i charakterystyką.

Perły barokowe

Barok, nazwa, która swym zakresem obejmuje historię kultury europejskiej od końca XVI do połowy XVII wieku, swoją nazwę wzięła z włoskiego barocco – dziwaczny. Jedna z teorii głosi, że wyraz ten pochodzi z języka portugalskiego, gdzie oznaczał właśnie perłę o nieregularnym kształcie. Perły te noszą dziś nazwę barokowych. Ich zaletą jest nie tylko oryginalny kształt, ale też feeria barw, jaką tworzą załamania na jej powierzchni.

Magiczne piękno

Perły od zawsze intrygowały ludzi. Uważano je za afrodyzjak czy łzy bogów. Niezmiennie piękne, zdobiły korony i szaty władców tego świata. Były muzą artystów. Najlepszym tego przykładem jest obraz Jana Vermeera van Delft, z 1655 r., Dziewczyna z perłą. Przedstawia on młodą dziewczynę, z perłowym kolczykiem w kształcie łzy. Dzieło to z kolei stanowi po dziś dzień inspirację dla innych artystów. Dziewczyna z perłą to nie tylko tytuł obrazu, ale też książki Tracy Chevalier i filmu Petera Webbera.